Bijbaan in de buurt

Stel je voor, je woont in Utrecht en je bent op zoek naar een bijbaantje. Je gaat, op de eerste dag van de week, online op zoek naar een geschikte baan en je vindt er zelfs één! Speciaal voor dat bedrijf schrijf je jouw allerbeste motivatiebrief ooit en verstuurt het bericht. Volledig onverwacht ontvang je een aantal uren later een positief antwoord van het bedrijf met daarin het verzoek om aan het einde van de week langs te komen op je toekomstige werkplek. Je geluk kan niet op totdat je leest waar de werkplek zich bevindt. Op dat moment verandert de optimistische situatie in een enorme deceptie. Jouw toekomstige werkplek bevindt zich in Maastricht en dat is ongeveer 2 uur met de auto en zelfs nog een half uur langer met het openbaar vervoer; heen en terug welteverstaan. Teleurgesteld zet je de zoektocht  naar een bijbaan voort.

Het is een situatieschets die gemakkelijk kan worden voorkomen door gericht naar een bijbaan te zoeken en niet klakkeloos op een willekeurige vacature te reageren. Hoewel sommige banen in eerste instantie op jouw lijf geschreven lijken, bevinden ze zich helaas niet altijd bij je in de buurt. Bekijk daarom voordat je solliciteert op een functie altijd goed waar je werkzaam wordt. In sommige gevallen bespaar je jezelf zo enorm veel moeite.

Voor jongeren die niet op zoek zijn naar een bijbaan, maar juist op zoek zijn naar een passende stageplek, gelden uiteraard dezelfde regels. In veel gevallen vergoeden bedrijven de reiskosten van een stagiair niet waardoor je jezelf in de