3 tips om zo comfortabel mogelijk te werken

Een kantoorbaan is de meest voorkomende baan in Nederland. Dit betekent dat je vaak hele dagen achter een laptop of computer zit achter een bureau. Het is belangrijk dat een aantal zaken in orde zijn zodat je ergonomisch te werk kunt gaan in een prettige werkomgeving. Maar hoe zorg je ervoor dat je zo comfortabel mogelijk kunt werken? Wij geven een aantal tips.

1. Goede zit-sta houding

Tegenwoordig zijn er naast zitplekken achter het bureau ook zit-sta plekken. Bij beide is het van belang dat er een juiste houding wordt aangenomen. Een goede lichaamshouding voorkomt klachten en verlicht de lichaamsbelasting. Een goede lichaamshouding houdt in dat je met de rug recht zit, de hoek van zowel je onderbenen-en bovenbenen als je boven-en onderarm in een hoek van 90 graden zitten en je polsen en vingers ontspannen zijn. Bij een zit-sta bureau is het belangrijk recht te staan en goed schoeisel te hebben dat bijdraagt aan een ergonomische houding. Een zit-sta bureau zorgt voor afwisseling van de houding, meer verbranding en een actievere werkhouding.

 

Er zijn ook veel beroepen waarbij men niet of minder vaak achter een bureau werk. Het is voor hen erg belangrijk een goede houding aan te nemen als zij veel staand werk doen. De rug recht houden is belangrijk en ook het tillen vanuit de knieën en niet vanuit de rug (!) is een kritiek punt. Stevige en comfortabele werkschoenen en juiste werkkleding of hulpmaterialen zijn hierbij van groot belang.

2. Klimaat

Om comfortabel te kunnen werken is het belangrijk dat het klimaat op kantoor fijn aanvoelt. Het moet niet te warm of te koud zijn, want dit komt de productiviteit niet ten goede. Als het te koud is op kantoor werkt dit niet prettig. Daarnaast veranderd de houding van het personeel; men heeft dan de neiging om de spieren aan te spannen en dat kan voor veel klachten zorgen. Is het te warm op kantoor? Dan werkt het personeel niet optimaal, de hitte kan hen vermoeien en de focus gaat al snel verloren. Het is fijn als de temperatuur eenvoudig aan te passen is op de wensen van het personeel. 

3. Lichtinval

Een belangrijke factor om comfortabel te werk te gaan is de lichtinval op een kantoor of binnenplaats. De juiste lichtinval, in vergelijking met een donkere werkplek, kan zorgen voor meer concentratie, verhoogde prestaties en een betere sfeer. Het best is om verschillende soorten licht in meerdere invalshoeken te plaatsen. Zo komt er licht vanuit het plafond, het bureau en sta-lampen waarbij de lichtsterkte uiteraard verschilt. Naast kunstmatige verlichting is natuurlijke verlichting via ramen enorm stimulerend voor een prettige werksfeer.